Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2019 11:48 - Изследователите намират първият човешки хибрид - резултат от два изчезнали човешки вида
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1756 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2019 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Изследователите намират първият човешки хибрид - резултат от два изчезнали човешки вида

image от Иван    

https://www.ancient-code.com/researchers-find-first-ever-human-hybrid-result-of-two-extinct-human-species/?fbclid=IwAR3XKa1Nmnz5Wla9Zkk0kTXD0MLWohvIP8YA41O2HQnsrPBHu0cZza22h_4

Това е първият открит човешки хибрид.

Накратко: Проучване, публикувано в списанието Nature, разкрива откритието на останките на първия известен човешки хибрид: майката на детето е неандерталец и баща му, денисован.

Смята се, че едно дете на хоминид, починало преди около 90 000 години, е било наполовина неандерталец и половин Денисов, според геномния анализ на костни фрагменти, открити в сибирска пещера.

За първи път учените са идентифицирали древен хибриден човек, чиито родители принадлежат към различни човешки групи.

Групата учени, водена от палеогенетиците Viviane Slon и Svante Pддbo от Института за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, извършиха анализ на генома на един фрагмент от кост, възстановен от пещерата Денисова в Алтайските планини в Русия.

Пещерата Денисова е с голям  палеоархеологически  и  палеонтологичен  интерес, тъй като е дала безброй безпрецедентни археологически открития.

Пещерата дължи преди всичко името си на Denisovans, група изчезнали хора, идентифицирани за първи път на базата на ДНК последователности от върха на пръст, открит в пещерата през 2008 година.

Районът на Алтай в Сибир и пещерата са известни като райони, където са живели неандерталците преди десетки хиляди години.

Новото откритие е от голямо значение за науката.

Като се вземат предвид моделите на генетични вариации в древните и съвременните хора, експертите вече бяха наясно, че денисовите и неандерталците трябва да са се разплитали едно с друго, както и с Homo Sapiens.

Въпреки това, никога учените не са открили потомството на първото поколение на тези хора, защо това откритие е толкова голямо нещо.

Всъщност, когато откриването беше направено за първи път, учените бяха изключително скептични, а Пяебо смяташе, че някой трябва да е направил грешка някъде.

image


Image Кредит Вера Салницкая

"Мислех, че са развалили нещо." Преди откриването на хибрида неандерталски-Денисова, когото екипът нарича любезно Дени, най-доброто доказателство, което учените са доказали, че подкрепя такава близка асоциация, е ДНК на хомо сапиенс, който е имал шест. -поколение неандерталски предшественик.

Любопитно е, че костите на Дени за пръв път бяха открити в пещерата през 2012 г., но едва сега, шест години по-късно, анализът му доведе до това забележително откритие.

Общоприето е, че неандерталците и денисовите, които споделят общ прародител с хората, са живели в Евразия още преди 400 000 години, след като успешно са мигрирали от Африка.

Професор Агаджанян, ръководител на Лабораторията за бозайници на Московския палеонтологичен институт, каза на Сибир Таймс : „Ясно е, както е показано от нашите молекулярни изследвания, че ... имаше семейство, където майката е неандерталец, бащата е Денисован. Това е много интересно, екзотично изследване…

- Как биха могли да се размножат тези двама ранни човека? Той се пошегува: "Е, трябва да е, че отношението на техните родители е било доста либерално, за да им позволи да направят това."

Анализът на ДНК показа, че хромозомите на „Дени” са зашеметяваща смес от 50 неандерталци и денисовици , два различни вида ранни хора, за които се смята, че са се разделили преди около 400 000 до 500 000 години.

"Имаше по-ранни доказателства за кръстосване между различни хоминини или ранни групи от хора", обяснява водещият автор на изследването на природата Вивиан Слон.

"Но за първи път открихме пряко потомство от първо поколение", добави тя. "Самият факт, че открихме този индивид от смесен неандерталски и денисовиански произход, подсказва, че те са се преплитали много по-често, отколкото си мислехме."




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738762
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031